opstina gornji milanovac

13. februar 2015.
Voda na Rudniku bez arsena


Skinuta zabrana - Voda na Rudniku bez arsena


graditelj

Voda na Rudniku ispravna je za piće, rekao je predsednik opštine Milisav Mirković na danas održanoj konferenciji za štampu zahvaljujući novopostavljenom sistemu za filtriranje, a što je potvrdilo zvanično mišljenje Zavoda za javno zdravlje u kome je navedeno da su rezultati laboratorijskih ispitivanja pokazali higijensku ispravnost vode i da se može koristiti za piće.


Novim rešenjem Predsednika opštine, danas se stavlja van snage rešenje o zabrani korišćenja vode za piće i pripremanje hrane koje je bilo aktuelno od 15. avgusta, od kada se snadbevenost meštana varošice Rudnik vrši dovoženjem cisterni pijaće vode milanovačkog Komunalnog preduzeća. Radove na sistemu izvodila je firma Aqva interna ingenering Beograd.


Predsednik Mirković je najpre odao priznanje Rudničanima na strpljenju kao i milanovačkom Komunalnom preduzeću na dugogodišnjem angažovanju oko vodosnadbevanju ove varošice. Najavivši da su ulaganja u ovaj sistem samo privremeno rešenje dok se trajno ne reši snadbevenost Rudnika "Rzavskom" vodom izgradnjom vodovoda Gornji Milanovac-Rudnik sa usputnim naseljima u dužini 13 kilometara i ukupne predračunske vrednosti 350 miliona dinara.


Za ovu investiciju direktor Komunalnog preduzeća Rajko Nešković je rekao da je urađeno prvih pet kilometara, do sada je Opština izdvojila 20 miliona, a prema rečima predsednika opštine očekuje se i učešće zainteresovane kompanije ROC Rudnik, kao i Republike, s obzirom da je u pitanju regionalni projekat i da će izgradnja trajati naredne dve godine u zavisnosti od sredstava.


Direktor Komunalnog preduzeća objasnio je da novi sistem funkcioniše u formi savremnih filtera, nemačke proizvodnje, na bazi jonizirajućih smola koje apsorbuju arsen. Rudničani su zahvaljujući ovom sistemu za sada snadbeveni sa 10 litara u sekundi čiste i ispravne vode.


Što se tiče održavanja i angažovanosti na ovom sistemu govorio je šef radne jedinice na Rudniku Mihailo Vučetić, rekavši da je Komunalno preduzeće u potpunosti ovladalo sistemom, tako da su i gubitci vode svedeni na minimum, a u daljim planovima, navodi Vučetić, izvršićemo rekonstrukciju mreže u Jabučaru i kod konfekcije Rudnik na Rudniku.


Rešenje
Mišljenje o higijenskoj ispravnosti vode za piće iz javnog vodovoda za naselje Rudnik


graditeljPovratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!