opstina gornji milanovac

12. februar 2015.
Pokretanje postupka pribavljanja "Tešića kuće"


Predlog Opštinskog veća o pokretanju postupka pribavljanja u javnu svojinu "Tešića kuće" biće razmatran i na sednici Skupštine opštine a samu ideju pozitivno su ocenili ugledni Milanovčani


graditelj

Na sednici Opštinskog veća Opštine Gornji Milanovac održanoj 19. januara 2015. godine utvrđen je predlog Odluke o pristupanju pribavljanju u javnu svojinu službene zgrade putem javne nabavke, a isti će biti razmatran na narednoj sednici Skupštine Opštine Gornji Milanovac zakazanoj za 20. februar 2015. godine.


"Graditelj holding" a.d. obavestio je Opštinu Gornji Milanovac da nema drugu mogućnost za izmirenje poreskih obaveza osim iz sredstava koje bi ostvarilo prodajom nepokretnosti, kao i da bi nerealizacija planirane prodaje mogla dovesti i do blokade poslovnog računa, prekida poslovne aktivnosti, a u krajnjem slučaju i pokretanje stečajnog postupka i bankrotstvo nad ovim privrednim društvom, "Graditelj holding" a.d. i ponudio Opštini Gornji Milanovac na prodaju "Tešića kuću" čiju je prodaju bezuspešno oglašavalo u dva navrata.


Opština Gornji Milanovac na ovaj način pristupa kupovini zgrade u postupku i na način koji je propisan Zakonom o javnoj svojini i Zakonom o javnim nabavkama s tim što maksimalnu kupoprodajnu cenu određuje Republička Poreska uprava. Na ovaj način pribavljena je i nepokretnost za izgradnju osnovne škole u Semedraži, a postupak pribavljanja bio je i predmet kontrole Državne revizije koja je isti pozitivno ocenila.


Po sprovedenom postupku pribavljanja ove nepokretnosti steći će se uslovi da Opština Gornji Milanovac naplati svoja potraživanje na ime poreza na imovinu od "Graditelj holding" a.d. U protivnom, postojala bi mogućnost da Opština ostane uskraćena za porez koji joj navedeno preduzeće duguje. Naplata navedenog poreza do sada nije bila moguća obzirom da se preduzeće nalazilo u višegodišnjoj blokadi.


Kupovinom ove zgrade omogućuje se sa jedne strane naplata zaostalih poreskih obaveza od strane preduzeća, a sa druge strane pribavljanje objekta koji se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture sagrađenog pre Drugog svetskog rata u svojinu opštine, a sve u skladu sa zakonskom propisanom procedurom. Namena ovog objekta biće naknadno određena. Dakle, pribavljanjem "Tešića kuće" ne bi bila oštećena ni Opština niti "Graditelj holding" odnosno poreski obveznici naše Opštine, a sama ideja je pozitivno ocenjena od strane većine uglednih milanovčana.

Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!