opstina gornji milanovac

11. februar 2015.
Izložba "Srce u kamenu"


Izložba "Srce u kamenu – krajputaši i usamljeni nadgrobnici rudničko-takovskog kraja"


U sredu, 11. februara 2015. godine u 18 časova u Galeriji Muzeja (Sinđelićeva 7 u Gornjem Milanovcu), etnolog Dragomir Antonić otvoriće samostalnu izložbu fotografija i crteža Saše Savovića. Izložba se bavi spomeničkim nasleđem kenotafa (spomenika nad praznim grobom) podignutih ratnicima oslobodilačkih ratova Srbije u oba Balkanska i Prvom svetskom ratu. Uporedo, Savović fotografijom i tekstom kao dopunom, u postavci obrađuje i neobično spomeničko nasleđe usamljenih nadgrobnika sa prostora opštine Gornji Milanovac.


Zanimljivo je da se, posle četvorogodišnjeg terenskog istraživanja, prvo pojavila knjiga "Srce u kamenu", 2009. godine, u izdanju Službenog glasnika i Muzeja rudničko-takovskog kraja. Vremenom, ukazala se potreba i za izložbom fotografija užeg izbora motiva iz pomenute monografije. Izložba je samostalno gostovala u Republici Srpskoj (Trebinje, Foča) i gradovima Srbije (Priboj, Prijepolje), a kruna ovog istraživačkog poduhvata svakako je bila izložba u Etnografskom muzeju u Beogradu.


U vremenu obeležavanja dva velika jubileja, 100 godina Velikog rata i 200 godina Drugog srpskog ustanka, Muzej rudničko-takovskog kraja ovom izložbom počinje svoju galerijsko-izlagačku aktivnost u 2015. godini. Izložba će biti otvorena do 27. februara.dom zdravlja gmPovratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!