opstina gornji milanovac

05. februar 2015.
Prevazilaženje problema Doma zdravlja


Opština Gornji Milanovac pomaže Domu zdravlja u prevazilaženju nastalih finansijskih problema


U cilju prevazilaženja aktuelnih problema u Domu zdravlja "Gornji Milanovac" čije je rešavanje prevashodno u nadležnosti Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Opštinsko veće Opštine Gornji Milanovac i radna grupa formirana od strane Predsednika Opštine Milisava Mirkovića na čijem je čelu načelnica Opštinske uprave Gorica Petrović preduzeli su konkretne mere kako bi se pomoglo ovoj zdravstvenoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite da nastavi normalno da funkcioniše, a sve u interesu građana Opštine Gornji Milanovac.


dom zdravlja gornji milanovac

Prema izveštajima nadležnih službi Doma zdravlja "Gornji Milanovac" ukupna potrebna sredstva za redovnu isplatu zarada u 2015. godini i isplatu dugovanja Doma zdravlja iz prethodnih godina iznose više miliona dinara. Kako bi se prevazišli nastali finansijski problemi u funkcionisanju ove zdravstvene ustanove, Radna grupa je predložila, a Opštinsko veće prihvatilo predlog da se budžetom planiranih 7 miliona dinara usmere na redovnu isplatu zarada zaposlenih u Domu zdravlja dok će se ostatak sredstava potrebnih za redovne plate radnika u 2015. godini obezbediti prvim narednim rebalansom. Istovremeno, sa lekarima, medicinskim i nemedicinskim osobljem koji su to dobrovoljno prihvatili, a koji zarade ne primaju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, zaključeni su sporazumi o reprogramu potraživanja koja imaju prema Domu zdravlja po osnovu neisplaćenih plata iz 2013 i 2014. godine, a po kojima će im zaostale plate biti isplaćene krajem ove i tokom naredne godine. Ovakvi sporazumi prevashodno imaju za cilj da se izbegne dalji rast dugovanja Doma zdravlja prouzrokovan novim troškovima sudskih postupaka i rešavanje nespornih potraživanja zaposlenih vansudskim putem.


Predsednik Opštine, Opštinsko veće i Radna grupa zaključili su da ne treba otpustati zaposlene koji zarade ne primaju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje što je i potvrđeno izdvajanjem sredstava budžeta Opštine Gornji Milanovac za ove namene, ali i da treba obustaviti prijem novih radnika bez saglasnosti nadležnih, istovremeno očekujući veću aktivnost rukovodstva Doma zdravlja i zaposlenih u prevazilaženju nastalih finansijskih problema, kao i Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!