opstina gornji milanovac

02. februar 2015.
Održana sednica Opštinskog veća


Na današnjoj sednici Opštinskog veća ishodi rada određenih opštinskih radnih grupa


opstinsko vece

Većnici milanovačkog Opštinskog veća danas su razmatrali Nacrt izmenjenog predloga odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata o kome je izlagao predsednik radne grupe za izradu ovog nacrta opštinski pravobranilac Srđan Lukić, podsetivši prisutne o uzrocima nastanka inicijative za donošenje ove odluke i samom toku njene realizacije. Na osnovu inicijative grupe građana i formirane radne grupe koja se bavila izradom Nacrta Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekta, razgovora sa zastupnicima oba mišljenja, diskusije putem opštinskog sajta, izveštaja policije kao i protesta i peticije koja je pristigla danas, mišljenja roditelja i predstvnika državnih organa, članovi veća su utvrdili Predlog odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekta i uputili Skupštini opštine na dalje razmatranje.


Shodno predloženoj odluci radno vreme kafea, restorana i drugih ugostiteljskih objekata bilo bi od 05-00, sem petkom i vikendom kada je moguće da rade sat duže, od 05-01h. Radno vreme ne bi bilo ograničeno 31.12, 01.01. kao ni 13.01.


Inače, radna grupa se rukovodila Odlukama gradova i opština u okruženju, sa ciljem usklađivanja radnog vremena ugostiteljskih objekata tih gradova, kako bi se izbeglo dosadašnje dolaženje mladih iz Čačka i drugih sredina u Gornji Milanovac u kasnim noćnim satima, i to nakon zatvaranja ugostiteljskih objekata u njihovim gradovima, što za posledicu ima saobraćajne nesreće i druge probleme. A na čemu je insistiralo i rukovodstvo susednih opština, rekao je na ovu temu predsednik Mirković. Isto tako, predsednik opštine je rekao da mladima moramo ponuditi bogatije kulturne, sportske, društvene sadržaje kako bi mladi bili zainteresovani da u grad izađu ranije, kako bi se ta pojava kasnih izlazaka promenila. Takođe, potrebna je jedinstvena odluka državnih organa na nivou cele Republike, na čemu ćemo kao lokalne samouprave insistirati, zaključio je predsednik Mirković.


Danas je rečeno da je u cilju sačinjavanja kvalitetne ove Odluke, dodatno uključen veći broj subjekta pri izradi nacrta od predstavnika svih odborničkih grupa, predstavanika ugostitelja, mladih, policije, prekršajnog SUD-a i drugih.


Još jedna opštinska radna grupa imala je složen posao analize i pronalaženja rešenja, reč je o radnoj grupi, na čelu sa načelnicom Opštinske uprave Goricom Petrović, koja je na osnovu detaljne analize konstruisala mere za prevazilaženje finansijskih problema u Domu zdravlja o čemu je danas razmatrano na Opštinskom veću. Predložene mere ove grupe se tiču rešavanja statusa i nadoknade lekara, medicinskog i nemedicinskog osoblja koji nisu ažurirani u republički fond zdravstvenog osiguranja. Na ove mere koje je podržalo i nadležno Ministarstvo, prema rečima direktorke Doma zdravlja, pristalo je 27 zaposlenih koji su prihvatili Sporazum o reprogramu duga, a njih 11 su odbili iz sebi znanih razloga da se opštinskim sredstvima obezbedi izmirenje obaveza po osnovu plata, doprinosa i drugih obaveza po izvršnim sudskim presudama. Inače, svi predstavnici tzv.neažuriranog osoblja ove zdravstvene ustanove su bili upućeni do detalja o budućim merama na održanim sastanicma sa članovima radne grupe, učestvovali u radu i imali dovoljno vremena da se izjasne o svom statusu.


Tako da će za početak 7 miliona planiranih opštinskih sredstava, a onda rebalansom i dodatnim sredstvima, započeti redovna isplata za 27 pristalih zaposlenih koji su neažurirani uz predhodno potpisivanje Sporazuma o mirovanju zaostalog duga, uz preporuku da ne bude odpuštanja, istovremeno poštujući republičku Odluku da nema novog primanja i da se time obezbedi normalan rad svih ambulanti na čitavom gornjomilanovačkom terenu.


Većnici su danas imali priliku da čuju izveštaj komisije za naknadu štete nastale usled ujeda i napada pasa lutalica, kojim je evidentirano 36 zahteva oštećenih tokom poslednja tri meseca i prema i kojima će za troškove vansudskog poravnjanja biće utrošeno 595.000 dinara budžetskih sredstava. Na ovoj sednici usvojene su dopune Statuta usklađene sa republičkim propisima za Javno preduzeće za izgradnju, Puteve i Sportsko-rekretivnog centra Gornji Milanovac.

Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!