opstina gornji milanovac

27. januar 2015.
Organizacioni odbor zaseda svakog utorka


Opštinski organizacioni odbor za proslavu dva veka od podizanja Drugog srpskog ustanka zaseda svakog utorka


takovo

Opštinski odbor za obeležavanje jubileja dva veka od podizanja Drugog srpskog ustanka u Takovu i Dana opštine zaseda svakog utorka sa sedmičnim planom relizacije aktivnosti, a kojim presedava predsednik opštine Milisav Mirković, a koordinira načelnica Opštinske uprave Gorica Petrović.


Prema određenom planu i podeljenim zaduženjima po oblastima, a koje se tiču infrastrukturnog uređenja, programskih aktivnosti, izdavaštva, naučno-tematskih skupova, predstava, koncerata, ugostiteljsko-smeštajnih i drugih ponuda, delegirani članovi odbora imaju zadatak da sedmično dostavljaju predloge i realizovane izveštaje po povernim zadacima.


Obimne pripreme po čitavoj teritoriji, Opština Gornji Milanovac započela je u toku prošle godine, tako da je do sada izvršeno asfaltiranje bine na otvorenom i svih smernica, odnosno staza kroz Kneževu livadu. Vrednost izvršenih radova iznosi tri miliona i sedamsto pedeset hiljada dinara. Pored asfaltiranja staza i bine, po planu je uređenje mokrih čvorova, kapije, sanacija javne rasvete, postavljanje izletničkih tabli i drugih aktivnosti na uređenju ovog znamenitog mesta od istorijskog značaja za čitavu Srbiju.


Inače za obnavljanje kulturno-istorijskih znamenitosti po čitavoj teritoriji gornjomilanovačke opštine potrebno je trideset miliona dinara, a trećina će biti finansirana iz budžeta Opštine Gornji Milanovac. Nepokretna kulturna dobra Milošev konak u Gornjoj Crnući i Crkva brvnara u Takovu su pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je konkurisao kod nadležnog Ministarstva i time obezbedio 2.5 miliona dinara za restauraciju Miloševog konaka i 1,9 miliona za uređenje Crkve brvnare, tako da se od ovih sredstava najpre radi projektna dokumentacija za zamenu krovne konstrukcije, a u planu je i parterno uređenje za oba objekta koje će finsnirati opština Gornji Milanovac.


Što se tiče drugih aktivnosti, a po planu restauracije kulturno-istorijskih objekata i znamenitih destinacija, a koje su u vezi sa ovim istorijskim događajem, do sada je završena i sanacija muzeja "Drugog srpskog ustanaka" u Takovu u delu zamene fasade, uvođenja podnog grejanja, krečenja, gletovanja, sanacije podova, a u planu je drenaža i regulisanje kanalizacione mreže. U toku je sanacija muzeja "Rudničko-takovskog kraja" u gradu, koja će obuhvatiti sanaciju krova i enterijera i parternog uređenja. Saniran je lokalni put Svračkovci-Gornja Crnuća-Vraćevšnica, zapravo putni pravci ka Miloševom konaku i manastiru Vraćevšnica, vrednosti 22 miliona dinara koje je investiralo JP "Putevi Srbije".


takovo

Dosta pažnje posvećeno je parternom uređenju OŠ "Takovski ustanak" u neposrednoj blizini Muzeja, kao i uređenju samog naseljenog mesta Takovo u smislu autobuskih stajališta, mesne kancelarije, parkinga i drugo.


Od izdavaštva priprema se I i II tom knjige o Obrenovićima, Vodič kroz Takovo, Zbornik, knjiga prof.dr Nedeljka Trnavca, katalozi, časopisi Centra za Mitološke studije. Uslediće naučno-tematski skupovi, muzejske postavke, izložbe, predstave, koncerti, radionice i drugo.


Veliko medijsko interesovanje nacionalnih medija za ovu značajnu proslavu od državnog karaktera započeto je još u toku prošle godine, kako bi se na vreme pripremili zahtevni medijski projekti koji će u budućnosti predstavljati medijsku kampanju i značajnu arhivsku građu. S tim u vezi, predsednik opštine je danas pozvao da učešće u pripremama preuzmu svi privredni subjekti i drugi važni činioci jer je neophodno pored znamenitih istorijskih mesta koji se aktivno uređuju da se vrši i aktivno uređenje i grada koji će tokom čitave ove jubilarne godine biti medijski propraćen.


Predstavljanje privrednih subjekata kao veoma značajanih gornjomilanovačkih resursa, uređen i očišćen grad, posebno infrastrukturno unapređen, pristupačne i ulepšane značajne istorijske lokacije, obogaćene turističko-ugostiteteljske ponude i još mnogo toga čine osnovu marketinške pažnje i medijske slike koja će u toku ove godine, a posebno u aprilskim danima, biti predstvljena ogromnom auditorijumu, naznačio je predsednik opštine u poslatom dopisu. A čim se steknu vremenski uslovi i okončaju zakonom propisani postupci za neophodnu opremu, svi zaposleni u Opštinskoj upravi Opštine Gornji Milanovac, javnim preduzećima, vojska, školske ustanove, sportske organizacija i udruženja i svi građani koji to budu želeli u nekoliko navrata će realizovati akcije čišćenja i uređenja gradskih i seoskih sredina.


O svim aktivnostima za pripremu proslave, kao i o aktuelnostima vezano za naš grad, građani će biti informisani i putem led ekrana koji će za nekoliko dana biti aktiviran na Gradskom trgu.


Predsednik opštine poziva i građanstvo da kao i do sada budu dobri domaćini i doprinesu pripremama i organizaciji Dana opštine kako bi svečano i dostojanstveno obeležili naš veliki jubilej po kome smo već prepoznatljivi u zemlji i inostranstvu.
Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!