opstina gornji milanovac

7. oktobar 2019.
Održana manifestacija „Daj pedalu raku“


U subotu je na Trgu kneza Mihaila po drugi put održana manifestacija „Daj pedalu raku“ i na taj način se počelo sa obeležavanjem Meseca borbe protiv raka. Cilj ove manifestacije je da se zajedničkim snagama ukaže na značaj prevencije i uputi apel svim ženama da se same pregledaju, jer je to jedini put do izlečenja.


gm

Prisutnima se, najpre, obratila zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić. Ona je izrazila zadovoljstvo što su Milanovčani i ove godine podržali ovu značajnu manifestaciju: „Veoma mi je drago što smo se i ove, kao i prošle godine, okupili sa istim ciljem – da razgovorima, edukacijom i povećanjem svesti o značaju prevencije kod svih žena i muškaraca, stavimo akcenat na jednu od najčešćih bolesti u razvijenom svetu, a to je rak dojke. Priču moramo podržati i širiti je i mladim ljudima koji će tek stasati i prenositi je nekim budućim generacijama, sve u cilju smanjenja stope smrtnosti od ove opake bolesti.“


gm

Godišnje 1600 žena u Srbiji izgubi bitku sa ovom opakom bolešću, a preživi 3000, ukoliko se otkrije i leči na vreme odgovarajućim terapijama. Prema zvaničnim podacima Evropskog registra za rak, Srbija se nalazi na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove bolesti.


gm

Ispred Doma zdravlja prisutnima se obratila doktorka Milena Sorak. Ona je istakla da jedna od osam žena tokom života oboli od raka dojke, a u više od 90 odsto slučajeva rak dojke u početnoj fazi se izuzetno uspešno leči: „Zlatni standard za pregled promena na dojkama je mamografija, ova vrsta pregleda obavlja se u populaciji žena od 50 do 69 godina, i to jednom u dve godine. Preventivne preglede bi trebalo da rade žene svih godina starosti, bez obzira da li imaju ili nemaju tegobe, ili srodnike sa sličnim oboljenjem“, rekla je Sorak i dodala da će Dom zdravlja Gornji Milanovac, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Batut, organizovati pozivna pisma koja će slati ženama starosti od 50 do 69 godina. Odazivanjem na pozivna pisma, Milanovčanke će moći besplatno da se pregledaju mamografom u milanovačkom Domu zdravlja.


gm

Manifestaciju su upotpunili nastupi mališana iz PU ,,Sunce“, kao i nastup hora OŠ ,,Kralj Aleksandar I“, a u 12 časova podignuta je zastava ,,Daj pedalu raku 2019“, koja će na jarbolu ostati ceo oktobar u znak podrške, ali i kao podsetnik o važnosti preventivnih pregleda. Nakon podizanja zastave, startovala je biciklistička vožnja gradom , kao simboličan znak „davanja pedale“ raku.


Projekat „Daj pedalu raku“ petu godinu zaredom organizuje ženski centar „Milica“ iz Vrnjačke Banje pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.


Ove godine, organizatori imaju za cilj da učešće u manifestaciji uzme što veći broj gradova i opština u Srbiji kako bi se podigla svest kod što većeg broja žena o važnosti preventivnih pregleda i zdravih stilova života.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!