opstina gornji milanovac

29. avgust 2019.
Opština Gornji Milanovac drugoplasirana u projektu „Reforma poreza na imovinu“


Opština Gornji Milanovac svrstala se među pet najuspešnijih opština u Srbiji u projektu „Reforma poreza na imovinu“, osvojivši drugo mesto i nagradu od 300.000,00 franaka. Ažuriranje baze podataka o nekretninama i uspešnost naplate poreza na imovinu u 44 opštine u Srbiji, osnovni su ciljevi ovog programa koji je podržala Vlada Švajcarske. Projekat je sproveden u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalu samoupravu Vlade Republike Srbije, Ministarstvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština. Dodela nagrada upriličena je juče u Svečanoj sali Skupštine Grada Beograda, a prisutnima su se obratili Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi RS, Ursula Lojbli, šefica švajcarske Kancelarije za razvoj i saradnju SDC i Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.


gm

Ispred lokalne samouprave, nagradu je preuzela zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac Jadranka Dostanić. Tom prilikom, ona je istakla da je ove godine povećan prihod od naplate poreza za 20 posto, kao i da je povećan broj nepokretnosti koje su oporezovane, a značajno je i veoma efikasno ažuriranje baze podataka o poreskim obveznicima, što je i doprinelo da se opština Gornji Milanovac nađe kao drugoplasirana u ovom projektu.


gm

„ Pre dve godine smo imali oko 70 miliona prihoda od poreza na imovinu, ove godine imamo blizu 83 miliona. To su značajno uvećana sredstva u smislu broja osiguranika i broja potpisanih nepokretnosti. Ovaj projekat je jako značajan, mimo toga što u budžetu opštine imamo priliv preko 20 posto od naplate poreza na imovinu, građani počinju da razmišljaju na pravi način, svako mora da ima obavezu da plati porez, a taj porez se vraća građanima u vidu infrastrukturnih i drugih projekata“, rekla je Dostanić i dodala će dobijena sredstva biti iskorišćena za projekat razvojnog karaktera. U donošenje odluke u koju je svrhu najbolje upotrebiti dodeljena sredstva biće uključeni i građani opštine Gornji Milanovac. Ona je, takođe, istakla da je veoma značajno što se sredstva mogu koristiti za projekte unapređenja života žena u ruralnom području, za unapređenje života invalidnih lica, lica sa posebnim potrebama i starih lica.


Kao prvoplasirana u projektu našla se opština Mali Zvornik, koja je dobila nagradu od 400.000,00 franaka. Apatin je ,zauzevši treće mesto, nagrađen sa 150.000,00 franaka, Ljubovija je dobila ček na 100.000,00, dok je sa 50.000, 00 franaka nagrađena lokalna uprava Bora.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!