opstina gornji milanovac

15. avgust 2019.
Tri raseljene porodice dobile novi dom


Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i opština Gornji Milanovac danas su, na osnovu Konkursa za izbor korisnika pomoći za rešavanje potreba izbeglica kroz kupovinu seoskih kuća sa okućnicom i dodatne pomoći u građevinskom materijalu, potpisali ugovore između prodavaca, kupaca, odnosno raseljenih lica, i lokalne samouprave za dodelu tri seoska domaćinstva trima raseljenim porodicama. Ukupna vrednost opredeljena za kupovinu tri seoska domaćinstva sa okućnicom iznosi 3.600.000,00 dinara. Učešće lokalne samouprave u ovom projektu je 10 posto, a ostatak obezbeđuje Komesarijat za izbeglice.


gm

Ispred lokalne samouprave, ugovore je uručila zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić. Tom prilikom izrazila je veliko zadovoljstvo što će tri porodice, koje pripadaju raseljenim licima, konačno rešiti stambeno pitanje. Takođe, ona je naglasila da će nakon potpisivanja ugovora, kada raseljena lica postanu vlasnici kuća, lokalna samouprava, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice, raspisati tender za dodelu tri paketa građevinskog materijala za rekonstrukciju domaćinstava. Maksimalna vrednost građevinskog materijala je 200.000,00 dinara, a opština će učestvovati sa 10 posto.


gm

„Danas su potpisana tri ugovora o prodaji, odnosno kupovini porodičnih domaćinstava. Jedno se nalazi u Majdanu i dva u Velereči. U pitanju su porodice sa dosta članova, jedan mladi bračni par koji ima blizance, jedna porodica koja ima devet članova porodičnog domaćinstva i jedna porodica sa četiri člana domaćinstva. Ja sam jako zadovoljna i njihovim reakcijama i njihovom zahvalnošću lokalnoj samoupravi, kao i Komesarijatu za izbeglice što su uspeli da reše najvažniji problem, a to je rešavanje krova nad glavom za svoje porodice“, rekla je Dostanić.


Zahvaljujući zalaganjima zamenice predsednika Jadranke Dostanić, ali i celokupne lokalne samouprave za rešavanje stambenog pitanja raseljenih lica, pored projekta sa Komesarijatom za izbeglice, završen je i projekat sa Danskim savetom za izbeglice.


„Pored ovog, ove godine smo završili i projekat koji vodi Danski savet iz Beograda. Ovim putem raseljena licu su dobila jednu montažnu kuću, jedno seosko domaćinstvo i dva paketa građevinskog materijala. Danaski savet je prošle godine odabrao lokalnu samoupravu Gornji Milanovac iz prostog razloga što smo intenzivno učestvovali u svim javnim konkursima koji su se objavljivali i prepoznali su u našoj lokalnoj samoupravi partnera koji je zainteresovan za rešavanje problema stanovanja raseljenih lica na teritoriji opštine Gornji Milanovac“, istakla je Dostanić i dodala da lokalna samouprava od 2016. godine izdvaja sredstva za učestvovanje u pomoći raseljenim licima, kao i da postoji dobar dijalog između raseljenih lica i lokalne samouprave, a tako će biti i u budućnosti.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!