opstina gornji milanovac

9. jul 2019.
U susret „Danima šilopajske panorame“ i prvoj proizvodnji voćarske zadruge „Šilopaj“


U susret petim „Danima šilopajske panorame“ i 80 godina postojanja Crkve Svetog Nikolaja, u Mesnoj zajednici Šilopaj u toku su završne pripreme. Prema rečima predsednika skupštine udruženja „Šilopajska panorama“ Dragana Marjanovića pripreme su obuhvatile rekonstrukciju sveštenikove kuće, a urađena je i ograda na Trpezariji ljubavi. U školskom dvorištu napravljena je bina koja će služiti za „Dane šilopajske panorame“, ali i za organizovanje različitih kulturno-umetničkih programa. „Potrudili smo se da infrastrukturno podignemo prostor, a uz pomoć opštine Gornji Milanovac, Javnog preduzeća za izgradnju i Javnog komunalnog preduzeća uradićemo 100 metara prilaznog puta crkvenoj porti, širine 3,5 metra i parking za oko 40 vozila, čime ćemo izbeći skrnavljenje travnjaka“, rekao je Marjanović.


gm

Predstojeća manifestacija, bogatim programom će zasigurno privući brojne posetioce. Program će biti otvoren fudbalskim turnirom, planirano je i ozvaničenje otvaranja zadruge, kao i šarolik muzički program. U subotu će se održati tradicionalno takmičenje u spremanju gulaša, ali i tradicionalna biciklistička vožnja trasom bivše pruge. S tim u vezi, Marjanović je otkrio i jedan novi projekat: „Uradili smo geodetski snimak za celu trasu pruge i pregovaramo se udruženjem „Jugo cikling kampanja“ oko izrade projekta za tu stazu i očekujem da ćemo je uspešno završiti.“ U nedelju je najznačajniji dan manifestacije, kada će se obeležiti 80 godina postojanja crkve, planiran je dolazak vladike Justina, a u porti crkve biće izložena tradicionalna šilopajska jela.


gm

Osim predstojeće manifestacije „Dani šilopajske panorame“, predviđena je i prva proizvodnja rakije voćarske zadruge „Šilopaj“.


gm

Direktor voćarske zadruge „Šilopaj“ Branko Miličić rekao je da je od prošlogodišnjeg osnivanja zadruge pa do danas dosta investirano u opremu: „ Stigao je lampek, tu su hladnjača i sušara, oprema je ubačena u naš objekat koji smo priveli nameni i radimo na građevinskim radovima da taj objekat pustimo u rad. Planirano je da 19. jula krene prva proizvodnja, a akcenat će biti stavljen na rakiju od šljive i sušenju šljive“.


gm

„Kad je bogato selo, bogata je i država“, rekao je jedan od članova zadruge, Mirko Jeftić, i istakao da u selu imaju i kruške, maline, kupine, pa će osnivanjem zadruge imati plasman i za Evropsku uniju.


Podsetimo, predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, potpisao je prošle godine sa ministrom bez portfelja zaduženim za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milanom Krkobabićem ugovore o dodeli bespovratnih sredstava. Sredstva se dodeljuju zadrugama na osnovu Konkursa koji je raspisalo ovo ministarstvo u okviru sprovođenja programa za ravnomerni regionalni razvoj koji je usvojila Vlada Republike Srbije.


Tom prilikom, između ostalih, osnovana je i voćarska zadruga „Šilopaj“, koja je dobila bespovratna sredstva u iznosu od 50.000,00 evra.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!