opstina gornji milanovac

24. jun 2019.
Otvorena izložba „Jovan Dučić u diplomatiji“


Udruženje Trebinjaca „Jovan Dučić“, u Beogradu, u okviru svojih aktivnosti, organizuje i predstavlja širom Republike Srbije i Republike Srpske izložbu pod nazivom „Jovan Dučić u diplomatiji“, autora Miladina Miloševića. Minulog petka izložba je predstavljena i građanima Gornjeg Milanovca, pobratimskog grada Trebinja.


gm

O Udruženju Trebinjaca u Beogradu, pod nazivom „Jovan Dučić“, govorio je Milivoje Rupić, sekretar Udruženja, koji je istakao bogate aktivnosti ovog Udruženja i planirane projekte koji predstoje. Aleksandar Marušić istakao je saradnju Muzeja rudničko-takovskog kraja sa muzejima u Hercegovini, a predsedniku opštine Dejanu Kovačeviću, dodeljena je zahvalnica koja se dodeljuje saradnicima, povodom 25 godina postojanja Muzeja rudničko-takovskog kraja.


gm

Izložba obuhvata 150 izabranih fotografija i dokumenata iz Arhiva Jugoslavije, iz perioda rada velikog pesnika kao diplomate, u osam evropskih i jednoj afričkoj zemlji.


gm

Iako je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, ovog puta je predstavljeno njegovo, javnosti manje poznato, diplomatsko angažovanje od Sofije, Rima, Atine, Madrida, Ženeve, Kaira i Budimpešte. U Rim je vraćen početkom avgusta 1933. i ovaj period predstavlja najteži u njegovoj diplomatskoj karijeri, a završen je sporazumom Stojadinović-Ćano, 25. marta 1937. u Beogradu. Svoju diplomatsku karijeru završio je u Lisabonu i Madridu, nakon čega, posle vesti o teškom stradanju srpskog naroda, odlazi u SAD, gde je i preminuo 7. aprila 1943.


gm

Dučićevi diplomatski izveštaji, koje je redovno slao nadležnim organima svoje zemlje, a koji su sačuvani u arhivama, mogu da posluže kao udžbenik današnjim diplomatama, a istoričarima kao dragocen izvor.


Za sve zainteresovane posetioce, izložba će biti otvorena do 14. avgusta.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!