opstina gornji milanovac

1. jun 2019.
Čuvanje sećanja na kneginju Ljubicu


Danas su u Vraćevšnici otvoreni 13. Dani kneginje Ljubice, dani posvećeni čuvanju sećanja na prvu kneginju obnovljene Srbije. Prisutnima se, u ime opštine Gornji Milanovac obratio predsednik opštine Dejan Kovačević. Istakao je da je u vreme ustanka Ljubica ostala u zemlji da deli sudbinu svog supruga i naroda, da je bila požrtvovana majka, hrabra, odlučna i plemenita žena. On je naglasio snažnu povezanost dinastije Obrenović sa Vraćevšnicom, ali i Gornjom Crnućom, gde se nalazi konak kneza Miloša i kneginje Ljubice.


gm

„Koliko je knez Miloš bio vezan za Vraćevšnicu, govori i činjenica da se, nakon 20 godina provedenih u izgnanstvu, vratio Vraćevšnici i izvršio obnovu čitavog manastira, pa s punim pravom možemo reći da je manastir Vraćevšnica duhovni dom Obrenovića. Opština Gornji Milanovac nastaviće da pruža podršku u održavanju ove značajne manifestacije, jer je na nama da čuvamo istoriju i tradiciju našeg rudničko-takpovskog kraja i njegovih znamenitih ljudi, među kojima važno mesto zauzima upravo kneginja Ljubica“, rekao je Kovačević.


gm

Današnji dan obeležilo je i otkrivanje spomen-ploče na zgradi Muzeja Žilović, posvećene Miji Aleksiću, našem proslavljenom glumcu, koji vuče korene iz ovih krajeva. Spomen-ploču je otkrio predsednik opštine Dejan Kovačević, zajedno sa Mijinim sinom Veliborom.


gm

„Veliko mi je zadovoljstvo što u čast našeg velikana Mije Aleksića možemo da obeležimo školu u kojoj je on završio prva četiri razreda, odakle je otišao u Kragujevac, pa dalje u Beograd. Opština Gornji Milanovac, zajedno sa Kulturnim centrom pokrenula je i Dane Mije Aleksića. Nastojaćemo da još izraženije čuvamo uspomenu na Miju i da se ponosimo što je Mija Milanovčanin“, rekao je Kovačević


gm

U ime porodice Aleksić, prisutnima se obratio Mijin sin Velibor. Izrazio je zahvalnost opštini Gornji Milanovac i Kulturnom centru na realizaciji ove ideje i najavio osnivanje Fondacije Mije Aleksića, koja će biti korišćena za razvoj kulture u milanovačkom kraju, kao i za nagradu laureatima nagrade Mije Aleksića.


gm

Predsednik Kovačević imao je čast i da otvori izložbu „Jezik je hranitelj naroda“, zajedno sa direktorkom Muzeja Vuka i Dositeja Elianom Gavrilović. Postavka ove izložbe, posvećene životu i delu Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića, smeštena je u holu Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Vraćevšnici.


gm

Bogatom programu, koji su upotpunili i kazivanje stihova „Tekla reka kriva Drina“ od strane glumca Ivana Perkovića, Trio Peković – Radovan, Bojana i Nikola: Glas, gusle i harmonika, monodrama Ljiljane Jakšić „Moj otac Vuk Karadžić“ prisustvovali su i zamenica predsednica opštine Jadranka Dostanić, predsednik Skupštine opštine Lazar Nikolić, članovi Opštinskog veća, direktori javnih preduzeća i ustanova, osnovnih i srednjih škola.


gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!