opstina gornji milanovac

31. maj 2019.
Završni račun ocenjen kao uspešan


Informacija o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća, društva kapitala i drugih oblika organizovanja, Odluka o završnom računu opštine Gornji Milanovac za 2018. godinu, Predlog pravilnika o dodeli podsticajnih sredstava za razvoj seoskog turizma, neke su od tačaka sa današnje, 62. sednice Opštinskog veća.


gm

Predsednik opštine Dejan Kovačević istakao je zadovoljstvo završnim računom, jer su svi budžetski korisnici zakonski trošili sredstva, nije bilo probijanja opredeljenog budžeta za 2018. godinu.


gm

„Imamo izuzetno visoko punjenje budžeta od 93 procenata, što znači da smo realno planirali budžet u prethodnoj godini. Takođe, i rashodi koji su ostvareni sa preko 88 procenata su nešto čim možemo da se ponosimo. Sve što je planirano od kapitalnih investicija da se uradi, urađeno je. Oko 200 miliona izdvojenih sredstava za investicije, najviše u putnu infrastrukturu je nešto čime se, već treću godinu, ponosimo. Imali smo i poplave koje su zadesile deo naše teritorije, tako da smo mnogo više od tih 200 miliona utrošili u putnu infrastrukturu, u vraćanje u pređašnje stanje posle poplava, najviše na teritoriji Trudolja i Dragolja i okolnim selima“, istakao je Kovačević.


gm

Na današnjoj sednici je bilo reči i o dolasku državne revizorske institucije. Planirano je da se od 4. juna započne kontrola utroška sredstava budžeta za 2018. godinu opštine Gornji Milanovac. Kontrola će, prema rečima Kovačevića, biti sprovedena po tri osnova: kontrola izdavanja novca za plate zaposlenih, trošenje budžetskih sredstava za rashode, kada je u pitanju socijalna zaštita, i kontrola javnih nabavki. Kontrola bi trebalo da bude završena do 1. oktobra 2019. godine, nakon čega će javnost biti upoznata sa rezultatima iste. Za kompletnu kontrolu završnog računa opštine Gornji Milanovac biće angažovana eksterna revizija, kako bi i revizija i završni račun bili dostupni odbornicima.


gm

Većnici su usvojili i Predlog pravilnika o dodeli podsticajnih sredstava za razvoj seoskog turizma.


„Kao što je poznato u poljoprivredu ulažemo mnogo, od 50 miliona dinara, preko 44 miliona odlazi na direktne subvencije poljoprivrednim proizvođačima. Opština Gornji Milanovac je prevashodno privredno orijentisana, tako da su poljoprivreda i turizam dve grane koje ćemo nastojati da razvijamo u budućnosti. Po prvi put odvojili smo skromnih tri i po miliona dinara za finansiranje podsticaja kategorizacije objekata koji se bave seoskim turizmom. Najpre ćemo videti koliko ima zainteresovanih domaćinstava koja bi se bavila turizmom. Ukoliko interesovanje bude veliko, opredelićemo veći deo novca za sledeću godinu, jer nam je cilj da imamo što više kategorisanih domaćinstava, kako bismo mogli da podižemo potencijal što se tiče turizma na teritoriji naše opštine“, rekao je Kovačević.


Članovi Opštinskog veća doneli su i Rešenje o izmenama i dopunama rešenja o rasporedu sredstava namenjenih za održavanje saobraćajne infrastrukture. Sredstva od 47.341.056,00 dinara raspoređena su za rehabilitaciju ulica Ilije Birčanina, Rada Končara, Solunskog fronta, Tihomira Matijevića i dela Železničke ulice. Sredstva u iznosu od 21.563.811,60 dinara raspoređena su za asfaltiranje nekategorisanih puteva u Mesnim zajednicama Pranjani, Gojnoj Gori, Koštunićima, Donjoj Crnući, Gornjim Banjanima, Donjim Branetićima i Dragolju.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!