opstina gornji milanovac

24. maj 2019.
Ekološka kultura – sastavni deo svakodnevnog života milanovačkih osnovaca


Na današnjem održanom republičkom takmičenju „Eko-kviz 2019- prljavo ili čisto, nije isto“, kroz splet teorijskih pitanja i praktičnih zadataka, učenici osnovnih škola iz Gornjeg Milanovca, Kruševca, Sokobanje, Lapova i Žablja pokazali su zavidno znanje i svest o zaštiti životne sredine, reciklaži i značaju čuvanja životnog prostora.


gm

Pobedu su odneli učenici OŠ „Mitropolit Mihailo“ iz Sokobanje: Luka Ilić, Sava Mladenović, Đorđe Mlađenović, Lazar Jakšić, predvođeni nastavnikom Darkom Pavlovićem. Oni će biti domaćini republičkog takmičenja, koje će se održati sledeće godine. Drugo mesto pripalo je OŠ „Svetozar Marković“ iz Lapova, a učenici Osnovne škole „Ivo Andrić“ iz Pranjana i OŠ „Svetozar Marković Korčagin“ iz Kruševca, podelili su treće mesto.


gm

Ispred Ministarstva za zaštitu životne sredine prisutnima se obratio državni sekretar Branislav Blažić. Naglasio je da naš život na planeti sve ugroženiji: „ Moramo se zajedno boriti da sačuvamo život za buduće generacije. Vi ste, deco, naša velika nada. Borite se na svakom mestu, gde god da ste, da ukažete kako treba čuvati životnu sredinu, da živimo u čistijoj i zdravijoj životnoj sredini.“


gm

Goran Vasić, iz Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća”, Beograd, koje je i osnivač ovog izuzetno značajanog i edukativnog projekta, koji se održava već petu godinu zaredom, rekao je da se iz godine u godinu povećava broj gradova i opština koje učestvuju, ali i otkrio nove planove.


gm

„Ove godine je učestvovalo 20 gradova i opština, kada je u pitanju ovo republičko takmičenje, imali smo i 4 polufinalna republička takmičenja, i ovo završno u Gornjem Milanovcu. U planu nam je da sa izdavačkom kućom Klett uradimo jedan priručnik, gde ćemo od dece zahtevati još više znanja. Možda to grubo zvuči, ali to je neophodno, jer kad pogledate koji je nivo reciklaže kada je u pitanju naša zemlja, a koji je evropski prosek, mi moramo decu da usmeravamo da reciklaža bude stvar navike, kao kada se umivamo. Smatram da ekološka svest raste, mnogi gradovi, zahvaljujući nevladinim organizacijama i projektima, dobijaju reciklažna ostrva, reciklažne centre. Deca kroz ovaj kviz shvataju zašto je neophodna reciklaža, i to ne samo kroz priču i igru, već to i na terenu pokazuju“, naglasio je Vasić.


gm

U ime opštine Gornji Milanovac, prisutnima se obratila zamenica predsednika Jadranka Dostanić i istakla da je ovo takmičenje lep primer ujedinjenja i saradnje između Ministarstva zaštite životne sredine, lokalnih samouprava, javnih preduzeća, obrazovnih ustanova, građana i dece.


„Opština Gornji Milanovac dosta pažnje posvećuje ekologiji i zaštiti životne sredine. Imamo lokalni fond za zaštitu životne sredine, koji se finansira iz ekološke takse i on iznosi 15 miliona dinara, a osnovali smo i Kancelariju za zaštitu životne sredine. Poenta ovog kviza nije pobedničkog tipa. Vrlo je važno da deci u njihovom uzrastu skrenemo pažnju da brinu o životnoj sredini od malih nogu i na taj način usmere život u budućnosti. Ponosni smo što je naša opština među prvima prepoznala kvalitet ovog projekta, a u budućnosti ću se truditi sa svojim saradnicima da ekološka kultura postane deo svakodnevnog života, jer je ona kao takva, manifestacija ljudskog života, uverenja i postupanja“, rekla je Dostanić.


Za pruženu podršku organizaciji ovogodišnjeg takmičenja, zahvalnice su uručene Ministarstvu zaštite životne sredine, JKP-u „Gradska čistoća“ Beograd, JKP-u „Gornji Milanovac'', Sportsko-rekreativnom centru „Breza'', PU „Sunce“ i Kulturnom centru Gornji Milanovac.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!