opstina gornji milanovac

17. maj 2019.
Sankcije za mesne zajednice bez protivgradne zaštite


Na jučerašnjoj sednici Opštinskog veća usvojen je predlog Rešenja o utvrđivanju visine naknade i isplati naknade za dodatno angažovanje izvršiocima za delovanje na gradonosne oblake- strelcima na lansiranim stanicama koje se nalaze na teritoriji opštine Gornji Milanovac, a koje pokrivaju područje Radarskog centra „Bukulja“ u 2019. godini. Utvrđena je novčana naknada u iznosu od 4.000,00 dinara po angažovanom strelcu, a s obzirom na to da svaka stanica ima dva protivgradna strelca, ukupan mesečni iznos koji opština izdvaja za pojedinačnu stanicu i njeno angažovanje strelaca iznosi 8.000,00 dinara. Prvi čovek opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević istakao je da je neshvatljiva činjenica postojanja 3 protivgradne stanice koje su u funkciji, ali ne rade usled nedostatka protivgradnih strelaca.


gm

„Ukoliko ne budemo uspeli da u najkraćem roku pronađemo strelce za tri protivgradne stanice, razmotrićemo mogućnost kažnjavanja poljoprivrednih proizvođača,tako što ćemo im uskratiti mogućnost subvencija. Izdvajamo 50 miliona dinara za podsticaj u poljoprivredi, za nabavku protivgradnih raketa, protivgradnih mreža, takođe, odvajamo novac za osiguranje useva i plodova. Sve činimo da poljoprivredu podignemo na viši nivo i zahtevamo od svih poljoprivrednih proizvođača da se na taj način i ponašaju, da novac troše u skladu sa zakonom i da cene ono što lokalna samouprava čini za njih, pa samim tim da se angažuju i prijave kako bi na te tri protivgradne stanice i ove godine radila protivgradna zaštita, u protivnom, imaćemo velike štete. Nadam se da od sledeće godine takvih problema nećemo imati, jer smo ušli u budžet Ministarstva za poljoprivredu i na teritoriju opštine Gornji Milanovac se proširuje izgradnja automatskih lansirnih rampi, tako da će se rakete direktno ispaljivati iz Radarskog centra „Bukulja“, preko automatskih lansirnih rampi. Ali, dok ne dođemo do tog stepena razvijenosti, apelujem na sve, za ove tri protivgradne stanice za koje nemamo strelce, da se prijave i da uspešno odradimo i ovu protivgradnu sezonu“, naglasio je Kovačević.


gm

Članovi Opštinskog veća usvojili su i izmene Programa poslovanja i finansijskog plana Predškolske ustanove „Sunce“. Adaptacijom prostora kuhinje pri Drugoj osnovnoj školi, otvorila se mogućnost izvršenja prenamene prostora postojeće kuhinje u prostor za boravak dece.


gm

„U okviru Osnovne škole „Momčilo Nastasijević“ biće izgrađena jedna potpuno nova, moderna kuhinja, iz koje će se snabdevati obrocima sve škole i PU „Sunce“. Odlučili smo da tri prostorije u PU „Sunce“, u kojima se sada priprema hrana, adaptiramo i promenimo u nove prostorije za smeštaj dece, čime ćemo dobiti prostorije kapaciteta za oko 60 mališana. Danas smo dali zeleno svetlo za adaptaciju tog prostora, nabavku opreme i svega što je neophodno, čime bismo upisali decu i smanjili listu čekanja“, rekao je Kovačević.


Opštinsko veće usvojilo je predlogRešenja o izmenama i dopunama Rešenja o rasporedu dela sredstava namenjenih za održavanje saobraćajne infrastrukture. Za asfaltiranje lokalnih puteva izdvojena su sredstva od 335.709,60 dinara za lokalni put u Mesnoj zajednici Jablanica (pored Crkve). Za asfaltiranje nekategorisanih puteva, sredstva u iznosu od 33.047.808,00 dinara, raspoređuju se na putne pravce mesnih zajednica Lozanj, Teočin, Jablanica, Takovo, Majdan, Lunjevica, Dragolj, Grabovica i Gornji Branetići.


gm

Većnici su usvojili i predlog Programa korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Gornji Milanovac u 2019. godini. Od ukupnog iznosa od 12 miliona dinara, pored sredstava namenjenih održavanju semafora, horizontalne i vertikalne signalizacije, izrade Saobraćajnog projekta traseprolaska državnih puteva, za sanaciju ulica izdvojeno je 3.800.000,00 dinara.


Na današnjem zasedanju, većnici su usvojili i predlog Rešenja o prihvatanju izmena i dopuna Statuta Ustanove za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje Kulturni centar, Muzeja rudničko-takovskog kraja i Biblioteke „Braća Nastasijević“.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!