opstina gornji milanovac

9. maj 2019.
Večni beleg Slavku Kruniću


U spomen-parku „Brdo mira“ prigodnim i svečanim programom obeležen je Dan pobede - dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.


gm

Tim povodom, na spomen-kosturnicu Crvenoarmejaca i partizana, vence su položili predstavnici lokalne samouprave - predsednik opštine Dejan Kovačević, zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić, predsednik Skupštine opštine Lazar Nikolić, drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije Marin Popov, predstavnici Vojske Srbije, Saveza boraca opštine, Podružnice društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.


gm

Predsednik opštine Dejan Kovačević istakao je da danas odajemo počast i zahvalnost junacima nastradalim u Drugom svetskom ratu, za hrabrost i žrtve, podnesene zarad slobode potonjih naraštaja. On je podsetio na strahote i broj žrtava tokom Drugog svetskog rata, ali i naglasio kako se danas naša zemlja bori za slobodu.


gm

„Drugi svetski rat predstavlja najveći i najsmrtonosniji sukob u istoriji čovečanstva. Sa prostora opštine Gornji Milanovac tokom Drugog svetskog rata stradalo je 1775 osoba, 482 civila i 1293 pripadnika različitih vojnih formacija. Kada spominjemo žrtve, ne govorimo samo o broju nastradalih, već i o patnji porodica nastradalih i tužnim i teškim danima za našu državu. Danas, možemo biti ponosni, jer čuvamo sećanje na hrabre vojnike i njihovu borbu za slobodu. Srbija se danas bori za slobodu kroz jaku ekonomiju i poboljšanje uslova života svih građana, jer je to jedini način da se odužimo milionima izgubljenih života. Dan pobede nije samo istorijski datum i podsećanje na cenu koju su platili narodi Sovjetskog Saveza za mir, već je i opomena da nikada ne dozvolimo ponavljanje ratnih strahota i oživljavanje fašizma. Neka je večna slava našim herojima. Živela Srbija! Živela Ruska Federacija“, rekao je prvi čovek opštine Gornji Milanovac.


gm

Rusija je u ratovima uvek bila jedna od naših najvećih saveznica, pa je naša opština povodom obeležavanja Dana pobede ugostila drugog sekretara Ambasade Ruske Federacija Marina Popova. On je istakao savezništvo naših zemalja u prošlosti, i naglasio negovanje dobrih odnosa i u budućnosti.


„Ovaj dan veliki je dan, dan pobede nad fašizmom. Ovo je praznik sa suzama u očima zbog pogibije velikog broja ljudi. Zato moramo da uradimo sve što treba, ne bi li fašizam podigao glavu u svetu. Naši oci, naši narodi ratovali su zajedno i zajedno su i pobedili. Mislim da će tako biti i u budućnosti. Živela Srbija, živela Rusija i živeli naši uzajamni odnosi“, rekao je Marin Popov.


Ceremoniju obeležavanja Dana pobede uveličali su učenici Osnovne škole „Momčilo Nastasijević“ prigodnim recitatorskim programom.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!