opstina gornji milanovac

6. maj 2019.
Večni beleg Slavku Kruniću


U dvorištu osnovne škole u Kamenici, otkriven je spomenik Slavku Kruniću (1978-1999), strelcu 53. graničnog bataljona, koji je pre 20 godina nastradao herojski braneći otadžbinu. Uz prisustvo Vojske Republike Srbije, predsednika opštine Gornji Milanovac, sveštenika Dalibora Miloševića, saboraca i mnogobrojnih meštana, spomenik nastradalom junaku sa Košara otkrili su brat Branko, sinovica Iva i sinovac Marjan.


gm

Emotivnim govorom, prisutnima se, najpre, obratila majka nastradalog junaka, Ljiljana Krunić.


gm

„Kada smo mu otišli na zakletvu, bio je to najsrećniji dan za nas. On u prvim redovima, sve na njemu dubi. Hvalio ga je starešina, srce nam je treperilo, ali sve što je lepo kratko traje. Posle dva meseca odlazi u Đakovicu, kao pripadnik 53. graničnog bataljona u sastavu Prištinskog korpusa, a posle nekoliko dana i na reon karaule Košare. Telefonom smo se čuli 20. aprila i tada mi je rekao: Još samo 60 dana, sitni se, i ovo će se zvati lani. Onda je nastala paklena borba - NATO bombardovanje, tajac, ništa više od komunikacije“, rekla je Slavkova majka.


gm

Vest o Slavkovoj pogibiji stigla je 31. maja, a nakon povlačenja jedinica, sa mesta pogibije preuzeli su ga pripadnici nemačkih vojnih snaga i predstavnici KFOR-a i predali našim vlastima sa telima drugih neidentifikovanih pripadnika vojske. Isprva je sahranjen na Lešću, a nakon DNK analize i potvrde identiteta, 10. oktobra je izvršena eshumacija. Dan kasnije, 11. oktobra, sahranjen je na Ćajića groblju, uz najveće vojne počasti.


gm

Prisutnima se obratio i direktor škole u Kamenici Zoran Pantović, istakavši da spomen-bista u školskom dvorištu treba da današnje i buduće generacije podseća na lik i delo, žrtvu i hrabrost vojnika Slavka, a sve nas da opomene na užase ratnog vihora koje on sa sobom nosi.


Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević istakao je da danas Srbija govori glasno o svim agresijama koje su je zadesile u prošlosti i seća se svih pripadnika i Vojske Srbije i svih žrtava koje su dale svoje živote za otadžbinu u NATO agresiji.


„Danas se prvi put NATO agresija zove pravim imenom. Ove godine imali smo obeležavanje 20 godina od agresije 19 zemalja, članica NATO-a na jednu malu, suverenu državu, Srbiju. Na nama je, koji se bavimo politikom, da se to vreme ne ponovi, da nikad više ne moramo da šaljemo našu decu u rat i nadam se da će u budućnosti Srbija živeti u miru, jer mi to svi zaslužujemo. Porodici Krunić želim da se ponosi Slavkom, kao što ćemo se i mi uvek ponositi. Hvala direktoru Zoranu što će svake godine održavati javni čas, da se sećamo i naše istorije i Slavka i svih pripadnika Vojske Srbije koji su dali život za otadžbinu. Neka mu je večna slava“, istakao je prvi čovek opštine.


Otkrivena spomen-bista vajara Zorana Vasiljkovića, podseća i podsećaće buduće naraštaje na jednog velikog i hrabrog vojnika koji je izgubio život žrtvujući se za slobodu otadžbine.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!