opstina gornji milanovac

10. april 2019.
Kovačević u poseti Vatrogasnoj stanici


Predsednik opštine Dejan Kovačević posetio je danas Vatrogasni dom „Đuro Nedeljković“ u Gornjem Milanovcu. Povod posete bilo je uvođenje novog vozila u rad ove jedinice, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Opštine. Ovom prilikom Kovačević je razgovarao sa komandirom stanice Radojkom Joksić, kao i sa drugim vatrogascima o uslovima u kojima rade, broju intervencija koje obave u toku godine, kao i o činjenici da do požara uglavnom dolazi nepažnjom građana.


gm

Komandir Joksić zahvalio se predsedniku na poseti i istakao da je ovo prva poseta nekog predsednika opštine ovoj jedinici od kada se on nalazi na mestu komandira: „Predsednik Kovačević je prepoznao naš problem, a to je da nismo imali ovakvo vozilo do sada. Sa finansijskim sredstvima koja smo dobili od Opštine, oko 270.000 hiljada dinara, uspeli smo uz maksimalno angažovanje mojih radnika da kamion dovedemo u ispravno stanje. Ovo vozilo nam dosta pomaže pri gašenju požara.“ Joksić je dodao da je kamion od momenta kada je stavljen u funkciju prešao preko 500 kilometara i učestvovao u gašenju požara na oko dvadeset lokacija. Objasnio je da je ovo vozilo dobijeno od Ministarstva odbrane, dosta je staro, a vatrogasci su uradili mehaničke popravke i farbanje vozila: „Imali smo male probleme sa nabavkom delova, pošto je vozilo staro, pa je zbog toga i popravka trajala nekih četiri, pet meseci.“


gm

Komandir je dodao da je od početka godine ova jedinica imala osamdeset i dve intervencije: „U martu smo imali najveći broj intervencija. Imali smo četrdeset i jednu intervenciju, od čega je preko 50% bilo na otvorenom prostoru zbog paljenja livada, vrzina, tako da nam je ovo vozilo dosta pomoglo, jer može da priđe na nepristupačne terene i ima dovoljnu količinu vode da možemo da funkcionišemo i sa manje tehnike i sa manje ljudi, a i da brže lokalizujemo požar i samim tim brže ga i ugasimo.“


gm

Predsednik Kovačević je izjavio da je danas prilikom posete zajedno sa zaposlenima uvideo nedostatke i probleme sa kojima se suočavaju vatrogasci: „Pored toga što je Opština pomogla Vatrogasnom društvu da osposobi ovaj kamion mi smo razgovarali i o uslovima u kojima funkcioniše i sama jedinica. Zgrada koja nije adaptirana još od pedesetih godina prošlog veka bi trebalo svakako da bude obnovljena. “ Kako je rekao, u razgovoru sa zaposlenima je saznao da im je najveći problem nedovoljan broj garaža za vozila: „Dogovorili smo se da u narednom periodu zajedno sa kolegama iz Ministarstva unutrašnjih poslova održimo jedan sastanak na kom bi precizirali šta bi to bile obaveze lokalne samouprave. Opština je voljna da pomogne da izradimo svu plansku dokumentaciju oko proširenja same garaže i oko adaptacije cele zgrade. Sramota je da Vatrogasni dom u Gornjem Milanovcu bude u stanju u kakvom jeste, obzirom da se oni staraju o blizu 400 požara godišnje. Toliko doprinose bezbednosti u našoj Opštini da je sramota i lokalne samouprave što do sada nije odreagovala, a mogu reći da bi i privreda mogla malo više da se uključi. Osim pojedinačnih slučajeva donacija Vatrogasnom društvu, nemamo ozbiljnijih donatora kada je pitanju prevencija, a potom i gašenje požara za šta su nadležni isključivo ljudi iz ove jedinice.“ Kovačević je istakao da zaposlenima u Vatrogasnoj stanici, a ima ih dvadeset i troje, treba odati posebno priznanje što za godinu dana uspeju da ugase oko 400 požara na teritoriji naše Opštine. Dodao je da bi cela zajednica trebala da se uključi kako bi ova stanica dobila jedan novi izgled i kvalitetniji prostor za boravak.


gm

Kovačević i Joksić apelovali su na sve građane da se pridržavaju svih uputstava Vatrogasne jedine o paljenju na otvorenom prostoru, da ne pale livade, vrzine i razne strnjike kako ne bi ugrožavali svoju, ali i bezbednost svoje okoline.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!