opstina gornji milanovac

24. mart 2019.
U Gornjem Milanovcu obeležena godišnjica NATO agresije NEPREŽALjENI „MILOSRDNI ANĐEO“


Komemorativnim skupom, polaganjem venaca i prigodnim programom na prostoru spomen parka „Brdo Mira“ Opština Gornji Milanovac u saradnji sa komandom kasarne „Vojvoda Radomir Putnik“ obeležila je 20 godina od početka agresije NATO-a na SR Jugoslaviju.


gm

Na Spomenik braniocima srpske slobode na „Brdu mira“ vence su položili: predstavnici Vojske Republike Srbije, Opštine Gornji Milanovac, Skupštine opštine Gornji Milanovac, porodice poginulih vojnika kao i Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih radova, predstavnici SUBNOR-a i delegacija Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca.


gm

Nakon polaganja venaca sveštena lica milanovačke crkve očitala su molitvu nakon koje je usledio prigodan program.


U svom obraćanju prvi čovek milanovačke opštine istakao je da se današnji dan ne sme zaboraviti i da ga se sve generacije moraju sećati: „Mi danas živimo u jednom sasvim drugom vremenu. Mi smo danas okrenuti sebi, okrenuti našoj Srbiji, okrenuti prosperitetu. Mi moramo da sarađujemo i sa svim državama Evrope i sa svim državama sveta ali to ne znači da ćemo zaboraviti ono što su nam uradili te 1999. godine. Moram vas podsetiti da pre dolaska današnjeg predsednika Aleksandra Vučića niko nije smeo ili nije hteo da govori o tome. Tek sad počeli smo javno da govorimo o tome, počeli smo da istražujemo koje je posledice NATO agresija ostavila na Republiku Srbiju, koje su posledice ostavile na našu decu i koje će posledice biti ostavljene i na naša pokoljenja. Moramo gledati u budućnost ali nikako zaboraviti na prošlost i nikako zaboraviti na stradale. Možda se Srbija nije dovoljno odužila svojim borcima ali svakako dolazi vreme kada će država Srbija i to učiniti na najadekvatniji način“ istakao je Kovačević.


gm

Komadant garnizonskog mesta Gornji Milanovac, potpukovnik Nenad Dražinac podsetio je na stradanja i ubijanja tih martovskih dana: „Pre 20 godina na SRJ je otpočela NATO agresija, sećanja na te događaje su večna. Ne možemo i ne smemo zaboraviti rušenja, stradanja i ubijanja. Naša dužnost i obaveza je zbog naraštaja koji dolaze da teške trenutke NATO agresije sačuvamo od zaborava kroz 24. mart i očuvamo uspomene na one koji danas nisu sa nama, a koji su u ime države dali nešto sveto, nešto najvrednije...svoje živote. U želji i nadi da se takvi dani nikad ne ponove, neka im je večna slava i hvala“ kazao je potpukovnik Dražinac.


gm

Direktor Muzeja rudničko – takovskog kraja, istoričar Aleksandar Marušić prisutnima je izneo istorijske činjenice o NATO agresiji i operaciji „Milosrdni anđeo“. Marušić se osvrnuo na proleće 1999. godine rekavši da je dnevno bilo od 70 pa do čak 400 vojnih naleta vojne alijanse NATO pakta i na stradanje 1142 pripadnika Vojske Srbije i jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i na izgubljenih 5 mladih života vojnika iz Gornjeg Milanovca. „Iako je zvanična politika vodećeg dela tadašnjeg sveta tada to zataškavala i proizvela izraz kolateralna šteta za ljudske živote što je zdravom razumu neprihvatljivo, bilo je i onog dela slobodnog sveta koji je tada demonstrirao i jednostavno principijalno ukazivao da se bilo koji problem, naročito u srcu Evrope ne može golom silom rešavati, i tih prijatelja se takođe u ovim teškim vremenima moramo setiti.“ Marušić je izlaganje završio podsećanjem da nam jedino preostaje da ta teška vremena i ljudske žrtve nikada ne zaboravimo, da se ista situacija u budućnosti nikad ne bi ponovila.


gm

Prigodni program upotpunio je podmladak izvorne grupe „Crnućanka“ izvodivši pesme „Sedam sati udara“ i „Što si setna nevesela“.


Pripadnik Vojske Srbije Marko Marković recitovanjem pesama „Srpski vojnik“ i „Pismo sa Košara“, na svoj i sasvim emotivan način prisutne je još jednom podsetio na sve nesreće srpskog vojnika tokom agresije NATO alijanse.


„Evo pišem, kćeri sa poslednje straže, već godinu dana videli se nismo, kroz paprat i šumu, dušmanin se čuje, valjda ću ti mila završiti pismo..“


gm

U vazdušnim napadima na SRJ koji su trajali bez prekida 78 dana ubijeno je 3500 a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi. Sa teritorije opštine Gornji Milanovac u ovim dejstvima život je izgubilo 5 lica.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!