opstina gornji milanovac

21. mart 2019.
Sećanje na solidarnost srpskih i francuskih vojnika u Prvom svetskom ratu


Povodom otvaranja izložbe „Naša istorija, naša sećanja“ predsednik opštine Dejan Kovačević ugostio je danas gospodina Jean-Baptiste Cuzina, savetnika za kulturnu i naučnu saradnju ambasade Republike Francuske u Srbiji i direktora Francuskog instituta u Srbiji, Sonju Filipović, koordinatorku projekta i prevodioca i dr Stanislava Sretenovića, istoričara i koautor izložbe. Takođe, sastanku su prisustvovali i direktor Ustanove za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje „Kulturni centar“ Dragan Arsić i direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja i istoričar Aleksandar Marušić.


gm

Gosti su ovom prilikom upoznali predsednika sa temom izložbe i istakli činjenicu da je ona posvećena sećanju na oslobođenje Srbije tokom 1918. godine i sećanju na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu. Autori izložbe nas vraćaju davna vremena i istorijske dane, svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francuskog instituta u Srbiji da podele priču i uspomenu svoje porodice i predaka.


gm

Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji, uz podršku Mission du centenaire (Pariz) i Schneider Electric Srbija, a u saradnji sa gradskim upravama, arhivima, muzejima i bibliotekama gradova Beograd, Kladovo, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar i stručnim saradnicima dr Stanislavom Sretenovićem, istoričarom i dr Aleksandrom Mirić, arhitektom-konzervatorom.


Izložba „ Naša istorija, naša sećanja“ otvorena je danas i trajaće sve do 05.04.2019. godine. Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati svakog radnog dana u Muzeju rudničko – takovskog kraja u periodu od 07.30 – 18.00 časova, kao i vikendom od 11.00 - 16.00 časova.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!