opstina gornji milanovac

Privreda

Privreda opštine Gornji Milanovac je karakteristična, pre svega, po prerađivačkom sektoru, a zatim po trgovinskim i uslužnim delatnostima. Za razliku od situacije u većini ostalih opština, najveći broj preduzeća uspešno se transformisao i privreda opštine važi za jednu od najzdravijih u Republici Srbiji. U privredi opštine, kao i svuda, dominira sektor malih i srednjih preduzeća, ali je učešće velikih i srednjih preduzeća značajno veće od proseka u Republici. Na teritoriji opštine Gornji Milanovac danas imamo oko 2000 aktivnih preduzetničkih radnji i privrednih društava. Po strukturi delatnosti najveći procenat je trgovinskih radnji, zatim zanatskih i ugostiteljskih, a samo oko 13% su radnje proizvodnih delatnosti.


Među najpoznatijim uspešnim kompanijama Gornjeg Milanovca izdvaja se "Metalac", gornjomilanovački renomirani proizvođač posuđa, a možemo se pohvaliti da među prvacima Srpske privrede ima dosta velikih kompanija koje posluju u Gornjem Milanovcu, a među kojima su proizvođač brik ambalaže "Tetra Pak", poznati proizvođač eurokrema, voćnih sokova, rakije "Viljamovke" i mnogih drugih konditorskih proizvoda "Takovo-Swislion". Takođe, imamo više srodnih velikih kompanija sa sličnim programima proizvodnje iz oblasti grafičke delatnosti "Tipoplastika", "Papir Print", "Foka", "Spektar". Moguće je da su ove kompanije u pojedinim oblastima međusobno konkurentne, ali uspešno nalaze svaka za sebe svoje mesto na tržištima kod nas i u inostranstvu.


Što se tiče proizvođača iz hemijske oblasti, tu se izdvajaju industrija boja i lakova austrijsko-slovenačka kompanija "Zvezda-Helios", kao i švedska firma za proizvodnju štamparskih boja srodnih proizvoda i usluga "Flint group Balkan". Među velikim preduzećima je i fabrika automobilskih delova "Fad" i modna konfekcija "Rudnik", uspešnu podzemnu eksplotaciju ruda vrši "Rudnik AD" na istoimenoj našoj planini Rudnik, "9. Septembar" je preduzeće, koje se bavi proizvodnjom potrošnih medicinskih, stomatoloških i kozmetičkih sredstava ali i proizvodnjom mašina za maramice i salvete...


Možemo biti ponosni da su predstavnici gornjomilanovačke privrede po poslednjoj objavi Privredne komore Kraljevo proglašeni za najveće izvoznike Moravičkog okruga. Očekujemo da će distribucija sirovina i roba biti još efikasnija kada se završi auto-put Koridor 11, što će dodatno doprineti značajnijom efikasnošću i rentabilnošću naših privrednika.
Što se tiče privlačenja investitora, mišljenja smo da smo u obavezi da prvenstveno odgovorimo zahtevima postojećih investitora, što i činimo, a koji veoma uspešno posluju i samim tim teže proširenju postojećih ili gradnjom novih proizvodnih kapaciteta i pogona.


Ono što je u domenu Opštinske uprave, a to su administrativni postupci u smislu izdavanja dozvola i drugih normativnih postupaka, opština Gornji Milanovac je trenutno na kraju realizacije projekta "Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu", a koji finansira Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove, a koji bi trebalo da doprinese boljem poslovnom okruženju u opštini Gornji Milanovac. Konkretno, cilj projekta je pojednostavljanje nepotrebno dugotrajnih administrativnih procesa i procedura, koje u mnogim slučajevima ometaju ili usporavaju aktivnosti privrednih subjekata. Kao proizvod ovog projekta, raspolagaćemo sa Elektronskim registrom administartivnih postupaka na našoj zvaničnoj veb prezentaciji, a koji će virtuelno omogućiti investitorima da dođu do potrebnih dokumenata, uključujući i plaćanje osnovnih republičkih i opštinskih taksi.


Što se tiče novih investitora, zanimljivo je da su praktično naši novi investitori uglavnom poslovni partneri postojećih, što je i logično. Naime, investitori koji ulažu veliki novac dobro provere na koji način i gde će ga investirati i da li će ta investicija imati ekonomsku opravdanost.Tako da stečenim dosadašnjim poverenjem domaćih i stranih investitor, a koji duže vreme posluju u Gornjem Milanovcu, otvaramo vrata svima onima koji na osnovu iskustava uspešnih poslovnih partnera očekuju i sopstvenu stabilnost u poslovanju. Nedavni primer upravo govori o tome, a odvijao se prilikom obilaska Ambasadora Švedske gospodina Kristera Aspa, pri poseti gornjomilanovačkom Klubu privrede, sa ciljem da obiđe i švedske kompanije koje egzistiraju u Milanovcu. Naime, tom prilikom Ambasador je pozdravio poslovanje svih kompanija, a posebno uspostavljanje međusobnih konatakata uz podršku Ambasade, koji su doprineli nastanku još jedne firme pod nazivom "SILK & CLEAN". Zapravo, posredstvom uzajamnog poznastva, naš gornjomilanovčanin je ustupio svoje raspoložive proizvodne kapacite, radnu snagu i logistiku, a predstavnik švedske kompanije je ustupio mašine za negu obuće i odeće u vidu zaštitnih krema, sprejeva, imalina, oformivši tako jednu uspešnu partnersku firmu.


Imamo i primer dolaska ruskog investitora koji je revitalizovao fabriku nameštaja u Pranjanima i sada posluje pod imenom "CLASSIC STYLE FURNITURE" i bavi se proizvodnjom nameštaja od punog drveta. Nekadašnju veoma uspešnu firmu u staroj Jugoslaviji koja se zvala "Seko" preuzela je Slovenačka firma "Mersteel profil" i koja je nastavila proizvodnju po sličnom programu, ali sada daleko napredniji u savremenoj formi, a u proizvodnji šavnih cevi i hladno oblikovanih profila od pocinkovanog lima.


Uglavnom, nastojimo kao opštinska vlast da obezbedimo pozitivnu investicionu klimu kako bi omogućili veću zainteresovanost investitora da ulažu u našu opštinu. Pored administartivnih reformi u postupku smo i da infrastrukturno opremimo Novu industrijsku zonu koja će se nalaziti u blizini novog auto-puta i pristupne saobraćajnice. Lokacija je određena i u postupku je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa sa vlasnicima parcela. Što se tiče postojeće elekto i vodovodne mreže potrebno je prilagoditi industrijskim potrebama. Gornji Milanovac je u potpunosti gasifikovan (jedna od opštinskih velikih investicija), te je samo neophodno sprovesti gasne priključke novoj industrijskoj zoni koja bi i ovim poslom bila potpuno i infrastrukturno obezbeđena.


Naravno, predstoji nam pre svega da se uradi studija ekonomske opravdanosti, da se i dalje prate pristupni Evropski fondovi i da se vrši konstantna markentiška kampanja za privlačenje zainteresovanih investitora putem opštinskog sajta i kroz osmišljavanje i organizaciju raznih privrednih susreta, kako bi imali tačan uvid zainteresovanih investitora za ulaganje u našu opštinu i samim tim obezbeđivanja novih radnih mesta.


Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!