opstina gornji milanovac

Opština Gornji MilanovacOPŠTI PODACI


gornji milanovac

Opština Gornji Milanovac prostorno je jedna od većih u Srbiji - prostire se na 836km i obuhvata 63 naseljena mesta u kojima živi oko 50.000 stanovnika u 51 mesnoj zajednici.


Za sam grad Gornji Milanovac kaže se da je grad u kome je rođena moderna Srbija. Brojni su razlozi za to – na području ove opštine, u Takovu, podignut je Drugi srpski ustanak. Jedno vreme, takođe na području opštine u Gornjoj Crnući gde je danas manastir Vraćevšnica, a pre preseljena u Kragujevac, bilo je sedište države Srbije.


Gornji Milanovac je relativno mlad grad. Nastao je izmeštanjem varošice Brusnica po ukazu kneza Aleksandra Karađorđevića 1853. godine. Dobio je ime Despotovica, po istoimenoj reci. Današnje ime, Milanovac dobija 1859. godine posebnim ukazom kneza Miloša Obrenovića u znak zahvalnosti svom polubratu Milanu. Oba ukaza, izlivena u bronzi, nalaze se u centru grada na zgradi Okružnog načelstva, ispred koga se nalaze i spomenici knezu Aleksandru Karađorđeviću (osnivaču Gornjeg Milanovca) i vojvodi Milanu Obrenoviću (po kome grad nosi ime). Prvi je grad u Srbiji izgrađen po prethodono urađenom urbanističkom planu čiju je koncepciju zadržao do danas.


U novoj istoriji, ostaće zapisano da su Gornji Milanovac 1941. godine Nemci do temelja spalili, ali da je grad posle rata dosta brzo obnovljen i tako snažno počeo da razvija svoju privredu, pa su ga zvali jugoslovenskim privrednim čudom. U bivšoj Jugoslaviji poređen je sa Velenjem u Sloveniji, i tada je imao oko 18.500 zaposlenih.


I danas Gornji Milanovac karakteriše jak industrijski centar. Sopstvenom pameću i mudrošću, brižljivo su birani profitabilni proizvodni programi, konkurentni ne samo na domaćem, već i na stranom tržištu. Trenutno je zaposleno više od 10.000 radnika, što je s obzirom na okolnosti i sveopštu krizu, zadovoljavajuća uposlenost.


Značajna pažnja se posvećuje obrazovanju mladih i sportskim organizacijama. Na čitavoj teritoriji opštine, radi sedam matičnih i 38 podružnih škola koje pohađa preko 5000 osnovaca.U planu je otvaranje još jedne nove osnovne škole. U samom gradu nalaze se tri srednje škole.


Na teritoriji opštine Gornji Milanovac ima 53 sportska objekta, a prema vrsti podeljeni su na stadione, sportske hale, bazene, otvorene terene za fudbal, odbojku, male sportove i druge sportske objekte- kuglane, streljane, šah klubove.


Prirodne lepote, kulturno-istorijska baština i marljivost ljudi rudničko-takovskog kraja učinili su da gornjomilanovačka opština izraste u ekonomski snažnu zelenu oazu u srcu Srbije, dostojnu prošlosti svojih predaka, ali i budućnosti svojih potomaka.


Mi, Milanovčani, smo ponosni na naš kraj, a posetiocima poručujemo da svako ko ga poseti, poželeće da se ponovo vrati.


Opširnije o Gornjem Milanovcu putem linkova – Turističke organizacije opštine Gornji Milanovac www.togm.org.rs, Muzeja "Rudničko-takovskog kraja" www.muzejgm.org/sr/, Sportskog saveza www.sportgm.rs, Kulturnog centra www.kcgm.org.rs i Biblioteke "Braća Nastasijević" www.bibliotekagm.com.
Povratak na: Početna stranaĆir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!