opstina gornji milanovac

08. jun 2016.
Održana druga milanovačka "Biciklijada"


Povodom svetskog dana zaštite životne sredine koji se obeležava 5. juna, održana je druga milanovačka Biciklijada. Manifestacija je istakla značaj očuvanja i unapređenja prirodnih i radom stvorenih vrednosti i promociju biciklizma kao zdravog stila življenja.


U subotu, 4. juna 2016. godine, OŠ "Momčilo Nastasijević" u saradnji sa Ambasadorima održivog razvoja i životne sredine, organima Opštine Gornji Milanovac, Odsekom za poslove Ekološke kancelarija O.U. Gornji Milanovac i drugim saradnicima, organizovala je DRUGU MILANOVAČKU BICIKLIJADU.


Na igralištu OŠ "Momčilo Nastasijević" održan je takmičarski deo "POLIGON SPRETNOSTI" za učenike/bicikliste osnovnih i srednjih škola opštine Gornji Milanovac. Takmičenje je organizovano u dve uzrasne kategorije: osnovna i srednja škola. U takmičarskom delu učestvovalo je pet osnovnih i tri srednje škole, ukupno 24 učesnika. Ekipu svake škole sačinjavala su tri člana koja su pojedinačno prolazila poligon, a plasman je određivan prema ukupnom broju bodova koji je ekipa osvojila. Spretnost biciklista cenio je AMSS Gornji Milanovac. Učesnicima su obezbeđene majice, diplome, osveženje i nagrade.


gm    gm

Pored takmičarskog dela organizovan je program PROJEKTNOG DANA EKO-ŠKOLE "MOMČILO NASTASIJEVIĆ" u dvorištu navedene ustanove koji je predstavljen: izložbom fotografija "Ekološka lepota/Ekološka sramota", cveća, kućnih ljubimaca, predmeta napravljenih od Tetra Pak ambalaže i pobedničkih radova, radionicama ekološke kozmetike i reciklaže papira i sapuna, spletom kompozicija na fruli, izvedbom učeničkih kompozicija i eko himne, štandom "GM EKO BALANS", štandom firme "FEPLO" za preradu Tetra Pak otpada i izradu vodootpornih ploča od navedenog otpadnog materijala, izložbom proizvoda od reciklirane plastike, mozaikom u gipsu ukrašenog starim diskovima, i dr.


Posle programa u dvorištu škole, organizovana je VOŽNJA ZADOVOLJSTVA kroz grad, za učesnike/bicikliste starije od 12 godina (od OŠ "Momčilo Nastasijević", Glavnom ulicom do Trga kneza Mihaila, dalje do kružnog toka u industrijskoj zoni i nazad istom trasom do Trga, uz pratnju policije i obezbeđenja). Vožnji zadovoljstva pridružili su se i drugi ljubitelji biciklizma.


Trg kneza Mihaila uređen je štandovima eko škola: OŠ "DESANKA MAKSIMOVIĆ", OŠ "MOMČILO NASTASIJEVIĆ", OŠ "TAKOVSKI USTANAK" I TŠ "JOVAN ŽUJOVIĆ". Škole su predstavile svoje radove, izume i aktivnosti iz oblasti zaštite životne sredine. Posetioci su imali priliku da pogledaju ekološke plakate, fotografije, radove sačinjene od otpadnih materijala, improvizacije mini eksperimenata iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, plakate o očuvanju zdravlja i zaštite prava životinja, kao i da probaju učeničke specijalitete iz domaće radinosti.


gm    gm

Na Trgu kneza Mihaila u 12 sati uručena su priznanja i nagrade pobednicima "Poligona spretnosti" i zahvalnice učesnicima i organizatorima događaja. Uz obraćanje i zahvalnosot prisutnima, predsednik Skupštine opštine Aleksandar Jevtović i Aleksandra Mladenović iz udruženja Ambasadora održivog razvoja, predali su nagrade i diplome takmičarima, kao i zahvalnice organizatorima i saradnicima druge milanovačke Biciklijade. Prvoplasirane ekipe obe uzrasne kategorije za svakog člana dobile su sezonske ulaznicu za gradski bazen i komplet knjiga. Drugoplasirane i trećeplasirane ekipe nagrađene su sezonskim ulaznicama za gradski bazen (za svakog učesnika).


Zahvalnice su uručene učesnicima i organizatorima biciklijade: OŠ "KRALJ ALEKSANDAR I" Gornji Milanovac; "OŠ "ARSENIJE LOMA", Rudnik; OŠ "SVETI SAVA", Gornji Milanovac; OŠ "TAKOVSKI USTANAK", Takovo; PU "Sunce" Gornji Milanovac; Gimnaziji "TAKOVSKI USTANAK", Gornji Milanovac; ETŠ "KNJAZ MILOŠ", Gornji Milanovac; OŠ "IVO ANDRIĆ", Pranjani; OŠ "DESANKA MAKSIMOVIĆ" Gornji Milanovac; OŠ "MOMČILO NASTASIJEVIĆ", Gornji Milanovac; TŠ "JOVAN ŽUJOVIĆ", Gornji Milanovac; Opštini Gornji Milanovac; Ekološkoj kancelarija, Gornji Milanovac; Udruženju roditelja dece sa smetnjama u razvoju Gornji Milanovac; AMSS, Gornji Milanovac; Kulturnom centru, Gornji Milanovac; Društvu učitelja Gornjeg Milanovca (kao promoteru manifestacije); Crvenom krstu Gornji Milanovac; SUP-u G. Milanovac; Hitnoj pomoći-G. Milanovac; Udruženju "GM Eko balans", Udruženju "GM Optimist", Sportskom savezu Opštine Gornji Milanovac i bicilisti Goranu Vasojeviću.


Nakon uručenja nagrada, održano je predavanje profesorke likovne kulture OŠ "Desanka Maksimović" Jelene Trnavac "UMETNOST I EKOLOGIJA", a učenici navedene škole održali su dve javne đačke prezentacije: "UGROŽENE ŽIVOTINJE" i "KRZNAŠICE".
gm    gm

gm    gm

gm    gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!